Magento 2 Blog

Magento 2 is het antwoord

Ergens halverwege dit jaar zal Magento 1.x niet langer ondersteunt worden met security patches en allerlei updates van de verschillende componenten. Wat dan ?

Na jarenlang Magento 1.x webshops te hebben gebouwd en geoptimaliseerd wordt het tijd om over te gaan op Magento 2 dus. In een vroeg stadium zijn we al bezig geweest om te proberen Magento 2 op te zetten in een test project maar nooit echt heeft dit vlekkeloos en fijn gewerkt, in mijn persoonlijke mening, totdat Magento 2.3.3 kwam. Inmiddels met wat extra security patches is het Magento 2.3.4.

Ik documenteer hier mijn eigen verhaal van een kale Magento 2.3.3 shop en ik zal zo veel mogelijk topics beschrijven die mijn leven makkelijker hebben gemaakt en de problemen die ik tegenkwam bij het overgaan met een Magento 1.x shop naar Magento 2.3.3 en een complete verse installatie van Magento 2.3.3 en een upgrade met een patch naar Magento 2.3.4.

Ben je zelf bezig met een Magento 2 store nieuw of upgrade, wellicht zie ik je hier dan regelmatig terug …

Magento 2 installatie

Aangezien ik van de ‘download je pakket zelf’ generatie ben koos ik ervoor om te beginnen met het downloaden van het Magento 2 pakket van de download pagina van Magento zelf.

De webserver had ik al, dus na het creeeren van een stukje ruimte en een MySQL database kon ik de zipfile van Magento 2 uitpakken in de root en de setup draaien via de web installation wizard: https://<je domeinnaam>/setup en dit start de installatie wizard. Aangezien dit duidelijk omschreven staat op de Magento site zelf, ga ik dit niet inhoudelijk bespreken.

Standaard Themes van Magento 2

Met Magento 2 krijg je 2 standaard templates, namelijk Blank en Luma. Out of the Box is Luma de default template en ondanks het perfect inrichten van je server zal je merken dat Luma enorm traag is en heel erg beroerd reageert. Na 2 dagen gezocht te hebben waarom dit is, heb ik besloten over te gaan op het standaard Blank thema.

Onze Magento 1.x shop https://www.medicinalewietolie.com/ heeft een laadtijd van ongeveer 1 seconde, soms er net wat boven, soms er net wat onder. Met de exact zelfde server configuratie neemt Luma 12 seconden de tijd om een kale frontpage te laden. Het Blank thema is zonder optimalisatie al rond de 4 seconden wat een betere start is voor dit test project.

Test Project BlokjesWebshop.nl

Na het opzetten van de standaard Blank template komt het vormgeven en instellen van de shop.  Natuurlijk willen we een zo Nederlands mogelijke shop, en gelukkig is er al een heel mooie vertaalset te downloaden en installeren via composer. Ik heb gekozen voor de Mageplaza set:

composer require mageplaza/magento-2-dutch-language-pack:dev-master
php bin/magento setup:static-content:deploy nl_NL
php bin/magento indexer:reindex
php bin/magento cache:clean
php bin/magento cache:flush